Nieuw thuis voor bewoners Middin

De nieuwe locatie Ursulaland van Middin is een woonlocatie voor (jong)volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking en een vorm van autisme. In het nieuwe toekomstbestendige pand in de Haagse wijk Mariahoeve wonen 28 bewoners die behoefte hebben aan zelfstandigheid, structuur, rust of juist nabijheid. Verspreid over vier woonlagen wonen zij in volwaardige tweekamerappartementen. Exsta kreeg de opdracht om de trefpunten op elke etage in te richten.

Goed luisteren

In nauw overleg is de vraag van cliënten en begeleiders vertaald naar een inrichtingsconcept. Pam Roelands, betrokken bij het project vanuit de ontwerpstudio van Exsta, vertelt hier meer over: “Bij het inrichten van een leefruimte is het belangrijk om eerst heel goed te luisteren. Wat is het doel van de ruimte? Wat is er nodig voor een gestructureerde en duidelijke omgeving, een omgeving waar je plezier kunt hebben en je jezelf kunt ontwikkelen? Naast een functionele inrichting hebben we op iedere etage een eigen uitstraling en sfeer weten te creëren. Een fijne plek waar cliënten samen tijd kunnen doorbrengen. En daar zijn we na afloop altijd weer een beetje trots op!”

Elke verdieping een eigen leefklimaat

In Ursulaland heeft elke woonlaag een eigen leefklimaat met specialistische ondersteuning voor mensen met een vorm van autisme en een verstandelijke beperking. Projectmanager van Middin vertelt: “Onze bewoners hebben allemaal een eigen appartement. De woningen zijn luxe en lekker ruim opgezet. Daarnaast kunnen ze het trefpunt op de verdiepingen bezoeken. Bij het inrichten van de trefpunten wilden we op elke verdieping een eigen leefklimaat creëren. Praktisch gezien moest elke etage aansluiten bij de mogelijkheden en behoeften van onze cliënten. Denk hierbij aan een veilige omgeving met structuur en duidelijkheid, maar ook de uitdaging om zich te ontwikkelen. Zodat wij op de beste manier specialistische zorg kunnen verlenen aan onze cliënten.”