De Hoekstee: licht en optimistisch woongebouw

In het kleinschalige woonzorggebouw De Hoekstee draait alles om het veilig en geborgen samenwonen van mensen met een Autistisch Spectrum Stoornis (ASS) en hun begeleiders. Een ‘veilig thuis’ is een noodzaak voor mensen die gevoelig zijn voor overprikkeling. De nieuwbouw is een licht en optimistisch woongebouw met een heldere structuur en de natuur als beschermde en activerende omgeving.

Door effectieve aandacht voor akoestiek, dag- en kunstlicht, kleuren, geuren en de tactiliteit van materialen is het gebouw een plezierige, kleinschalige en veilige woonomgeving voor mensen met ASS.

Gebruiksfunctie

De 35 bewoners van De Hoekstee leven in 4 woongroepen met 8 studio’s. Elke woongroep heeft een gezamenlijke woonkamer met keuken, een werkplek voor de begeleiders en een grote buitenruimte. De entree, de gangen en het trappenhuis hebben welbewust een zekere overmaat. In deze gedeelde ruimte is er voldoende plek op jezelf te blijven, tegelijk is er ook ruimte voor ontmoeting en interactie van groepjes bewoners.

Woongroepen met eigen karakter

Drie van de 4 woongroepen in De Hoekstee zijn horizontaal georganiseerd over de 3 bouwlagen van het pand; zo zijn de woongroepen omwille van de rust en veiligheid van de bewoners van elkaar gescheiden. De vierde woongroep is verticaal over 3 verdiepingen ondergebracht met een centrale verbindende trap, die bewegen stimuleert. Deze woongroep is bestemd voor mensen die zelfstandiger kunnen leven. Elke woongroep heeft een eigen karakter. De gangen en het trappenhuis met een eigen accentkleur en visual. De woonkamers met een eigen woonstijl: urban pastel, urban nomad, urban jungle en urban industrial.