Wonen, leren en vrije tijd op één plek

De nieuwe locatie van ’s Heeren Loo, Groot Emaus, is een orthopedagogisch behandelcentrum voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Het leven van deze jongeren kan onoverzichtelijk zijn en gedragsproblemen maken het leven extra moeilijk. Jongeren worden bij Groot Emaus behandeld en gaan hier naar school. Ook leren ze wat ze in hun vrije tijd kunnen doen. Daarom verblijven ze 24/7 op het terrein. “We willen dat een jongere positieve ervaringen opdoet en weer meer zelfvertrouwen krijgt. Daar helpen wij bij. We geven aandacht, structuur en regels. De jongere gaat zelf ook flink aan de slag. Met de behandeling, het leren, zijn hobby’s en de invulling van vrije tijd. Jongeren hebben een eigen kamer die zij zelf hebben ingericht. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van de gemeenschappelijke woonruimte.”

 

 

Verrassend inrichtingsconcept

In samenwerking met Flint Interieurarchitecten heeft Exsta de 4 gemeenschappelijke ruimten van de nieuwbouw op het terrein Groot Emaus van ’s Heeren Loo ingericht. Projectmanager van ’s Heeren Loo licht toe: “De meeste jongeren hebben al veel meegemaakt in hun leven. Vaak hebben ze al in andere instellingen gezeten. Daarom vinden we het extra belangrijk dat jongeren zich veilig voelen bij ons. Dit wilden we ook vertaald zien in de gemeenschappelijke ruimten. En dat is goed gelukt met een verrassend concept!”

Het gewone leven

Vanuit deze zorgvisie ging de studio van Exsta aan de slag met een nieuw inrichtingsconcept met als uitgangspunt “het gewone leven”. De gemeenschappelijke ruimte is een ondersteunende omgeving die aanvoelt als thuis. Pam Roelands, betrokken bij het project vanuit de ontwerpstudio van Exsta, vertelt enthousiast: “Het is altijd weer een leuke klus om de visie van de organisatie en de wensen van de gebruikers te vertalen naar een passend interieurconcept. We hebben goed gekeken naar de doelgroep en een vertaling gemaakt naar een huiselijke sfeer. De woonkamers zijn overzichtelijk en ruimtelijk met verschillende zithoeken. Ze zijn uitgevoerd in twee verschillende stijlen, robuust comfort en vriendelijk pastel. De gekozen meubels zijn uit onze eigen collectie sterk meubilair dat tegen een stootje kan. Zo is het een duurzaam interieurconcept waar jongeren een langere tijd plezier van hebben!”