Onderhoud

De Exsta collectie bestaat uit meubilair dat naast mooi ook sterk is! Zo kan Exsta een huiselijke inrichting verzorgen, maar daarnaast ook voldoen aan alle eisen die in de zorg gesteld worden. Zo heeft het meubilair ondanks het intensieve gebruik een lange levensduur! Om deze levensduur te bestendigen is het belangrijk dat het meubelstuk correct wordt onderhouden. Wij helpen je daar graag bij. In onderstaande onderhoudsinstructies vind je de belangrijkste tips.

Bekleding

Voor het onderhoud van de bekleding is het voldoende om regelmatig het stof en de pluisjes met een stofzuigermond voor bekleding op te zuigen. Recente vlekken verwijder je meestal snel door onmiddellijk met een goed absorberend, pluisvrij sponsdoekje of een schone doek over de vlek te gaan. Beweeg vanaf de rand naar het midden van de vlek om kringvorming te vermijden. Wij adviseren om gedistilleerd water te gebruiken dat algemeen in het huishouden wordt gebruikt, zodat na het opdrogen geen kalkspoor achterblijft op donkere stoffen.

Behandeling van moeilijke vlekken: borstel droge vlekken voorzichtig met een zachte borstel (bv. kleerborstel) uit. Afhankelijk van de aard van de vlek zijn daarbij oplosmiddelen nodig. Je mag in geen geval hard wrijven op het bekledingsoppervlak. Gebruik ook nooit zonder het deskundige advies van een vakman een reinigingsproduct dat oplosmiddelen bevat.

HPL

Tafels en kasten in HPL worden intensief gebruikt. Exsta kiest daarom voor een kwalitatief duurzaam materiaal dat tegen een stootje kan. De HPL-platen hebben een hoge belastbaarheid en zijn bestand tegen vocht, waterdamp en chemicaliën.

De toplaag van de tafel of kast is goed te reinigen met warm water en milde schoonmaakproducten. Door het volgende advies te volgen, bereik je het beste resultaat. Reinig altijd het gehele oppervlak en niet slechts het gedeelte waar de vlek zich bevindt. Verwijder alle zeepresten met schoon water en wrijf na met een schone doek. Warm water met vloeibare zeep en een toevoeging van soda is een goed middel om het blad optimaal te reinigen. Let wel op: hoe ouder de vlek, hoe lastiger te reinigen.

Metaal

Oppervlakken met een gepoedercoate toplaag moeten gereinigd worden met wateroplossingen uit neutrale (pH 5-8) was- of reinigingsmiddelen (bv. groene zeep) en met zachte, niet-agressieve doeken, vodden of industriële watten. Reinig metalen oppervlakken altijd voorzichtig en zonder schuren, zodat je geen krassen maakt op het oppervlak. Gebruik in geen geval reinigingsmiddelen die korrelige substanties, azijnzuren of citroenzuren bevatten. Om vlekken op gepolijste glanzend of mat verchroomde en aluminium oppervlakken snel te verwijderen, kun je groene zeep op een schone, zachte doek gebruiken en vervolgens het oppervlak met een zachte doek droogwrijven. Voor roestvrij staal adviseren wij het gebruik aan van een speciale onderhoudsspray.

Hout

Houten meubels reageren op hun omgeving: ze veranderen bijvoorbeeld van kleur onder invloed van licht en ze hebben het vermogen om hun eigen vochtgehalte aan de luchtvochtigheid van de omgeving aan te passen. Op al te grote schommelingen in temperatuur en vochtigheid reageren ze daarentegen met scheuren en vervormingen. Om schade, bijvoorbeeld de vorming van vlekken, te vermijden, moet je vloeistoffen onmiddellijk wegvegen. Voor de reiniging van massief houten oppervlakken is een zachte, licht vochtige doek voldoende. Bij hardnekkige vlekken is een zacht spoelmiddel aan te bevelen. Natte oppervlakken moet je onmiddellijk met een doek afdrogen. Gebruik geen bijtende reinigers, of onderhoudsmiddelen die siliconen of schuurmiddelen bevatten. Vermijd zoveel mogelijk te wrijven bij het reinigen. Matte lak wordt daardoor glanzend en de laklaag wordt statisch geladen, waardoor stof meer aangetrokken wordt. Meubel politoer en boenwas raden we af, omdat ze ongeschikte oplosmiddelen of kleurtoevoegingen bevatten en voor een zeer moeilijk te verwijderen deklaag zorgen.

Modulair

De collectie van Exsta is modulair waardoor in de meeste gevallen onderdelen te vervangen en te repareren zijn. Hierdoor kun je de levensduur verlengen en dragen we bij aan duurzamere zorg. Elk meubel wordt in onze fabriek voorzien van een uniek nummer. Je vindt het nummer op een sticker onder het meubel. Voor meer informatie over herstel en onderhoud van bestaand meubilair, neem gerust contact op met ons. Vermeld daarbij altijd de informatie die je hebt gevonden op de sticker, zodat we je op een goede manier kunnen helpen. Je kunt ons mailen via: service@exsta.nl.

Vloerglijders

Voor het behoud van zowel de vloer als het meubilair adviseren wij aan om versleten vloerglijders tijdig te vervangen voor nieuwe exemplaren. Vloerglijders zijn los te bestellen bij Exsta.

Kunststof vloerglijders      : € 0,50 netto per stuk (exclusief montage- en verzendkosten)
Vilten vloerglijders          : € 1,50 netto per stuk (exclusief montage- en verzendkosten)

Informatie of bestellingen zijn te plaatsen via: service@exsta.nl.