Openheid binnen gesloten kliniek

Toen het Pieter Baan Centrum verhuisde naar een deels nieuw pand op het terrein van Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere, vroegen zij Exsta om de algemene leefruimten in te richten. Projectmanager Shirly van Vliet:

“We vonden het belangrijk dat de leefruimten prettig zijn om te verblijven. Het idee was dat verdachten hierdoor meer van zichzelf zouden laten zien en experts zo beter in staat zijn om een beeld te vormen van de psychische problematiek. Dankzij het interieurconcept van Exsta pakt dat inderdaad zo uit in de praktijk!”

 

 

Alles is mogelijk

Aan Exsta de opdracht de algemene leefruimten zo aangenaam en huiselijk mogelijk te maken met stevig meubilair. Projectmanager Shirly van Vliet:

“Dat is goed gelukt. Bij Exsta is echt alles mogelijk, er is creatief meegedacht en de levering was boven verwachting snel. Naast de algemene leefruimten heeft Exsta de cellen voorzien van stoelen en fauteuils. De gebruikers zijn erg tevreden met het resultaat.”

Het Pieter Baan Centrum is een psychiatrische observatiekliniek waar verdachten van ernstige delicten gedurende zes weken worden onderzocht door gedragsdeskundigen om vervolgens te kunnen adviseren over behandeling, bijvoorbeeld opname in een tbs-kliniek. Projectmanager Shirly van Vliet:

“We onderzoeken verdachten, zij zijn nog niet veroordeeld. Het is dus niet zeker of ze schuldig zijn aan de feiten die hen ten laste worden gelegd. Verdachten die bij ons verblijven willen we daarom een zo aangenaam mogelijk verblijf bieden. Uiteraard is dat niet altijd mogelijk gezien de omstandigheden van de verdachten. Een voorwaarde was dan ook dat we meubilair wilden dat tegen een stootje moest kunnen.”