Wonen & werken in één gebouw

In de wijk De Kruiskamp in Den Bosch is een nieuw tweelaags woon- en dagbestedingsgebouw gerealiseerd voor cliënten van zorginstelling Cello. Het gebouwontwerp van Comzone Architect heeft een solide bakstenen gevel, die oogt als een veilige omarming voor de cliënten. De cliënten van het Woon- en Dagcentrum hebben allemaal een verstandelijke beperking, soms gepaard met autisme. Transparantie en de vele zichtlijnen in het gebouw waarborgen het visuele contact tussen cliënten en begeleiding. Studio Mommersteeg heeft de afbouw en de inrichting van het gebouw ontworpen en samen met de ontwerpstudio van Exsta de ruimten van de dagbesteding ingericht.

Proeflokaal

Net als het gebouw staat het interieur in het teken van het zichtbaar en voelbaar inspelen op wat de cliënten nodig hebben. Het proeflokaal is gericht op activiteit en samenkomen in een serieuze en stoere, ietwat industriële omgeving.

Tuinkamer

Op diverse plekken in de dagbesteding komen planten terug; de verzorging van de planten behoort tevens tot de activiteiten van de cliënten. De tuinkamer is een atelier, waar cliënten proeven aan de diverse mogelijkheden van de dagbesteding, zoals tuinieren of koken. De visuals scheppen hierin duidelijkheid.

Werkruimten

Centraal in de dagbesteding is een toilettenblok gelegen, waar je langs en omheen loopt om naar de verschillende ruimten te gaan: het proeflokaal, de werkruimten en de tuinkamer. In de werkruimten, voor mensen die veel structuur nodig hebben, is veel aandacht gegeven aan het ontwerp van modulaire werkplekken en die naar wens afhankelijk van de opstelling al dan niet een zichtlijn tussen cliënt en begeleider mogelijk maken.